Saturday, July 31, 2010

SRA Lembah Jaya



SRA?? ape bnde tu?? haaa msti korang tertanye2 kan?? SRA tu stand for Skolah Rendah Agama.. jeng jeng jeng!!


so its 31st of july.. sedar x sedar, skang da bulan Sya'ban.. 2 mgu lg kite akan berpuasa.. aku plak da 'ter'praktis puasa di siang hari smpai isyak.. (gilo mu iwan) puasaa makan je, air tak puasa pon~ dan secara ta sengaje nye berat aku da turun 3kg.. coooool!! ok x cool langsung senanye~ mak pule mara coz anak sulung dia yg paling ganteng ni balik malam lewat sbb menjaga keamanan ampang.. almaklumla.. batman malaysia kan?? xD


oke enaff of the mukaddimah oke iwan??


ye hari ini adalah 31 july.. ape yg jadi?? ahaaa! Aizudin Jaafar balik dari utara sana mai ampang semata2 utk g karnival tasik.. wooooo gempak ar chang! sory beb aku ta dpt join kaw.. :( kalo korang tgok kt fb, sangat sangat sangat byk pic yg budak2 tasik upload.. uhhh ku kejelesan ta dpt g.. tp ta pe iwan.. mungkin ade hikmah di sebalik tu sume.. ;)


hari ini juga ade member yg g battle of the band..?? coool! hei hei! ku pun g laa batle of the band~ tp ku punye BOTB supan sikit.. haha!! xD


selain itu, hari ini merupakan hari jadi Nur Amirah Syafiqah! heppy bezday to u ira!! smoga awk panjang umur umur dan umur serta dimurahkan rezeki ye? ;)


oke hari ni utk aku plak!! pukul 12am time tu aku ade kt skola agama.. 12tengah pagi?? hang wat pa iwan tengah2 pg kt ctu?? aku training nasyid ler~ na check sound system sume.. chehhhh~ mcm power lak aku ni ckp psl sound system en?? xD ohh ohhh 4 ur infomation.. aku join hanyelah utk cukupkan corumn.. abg ipin ajak, dan aku on je~ at first tugas ku hanye lah sebagai backup singer (da sore ta sedap~).. xD tp akhirnya, aku dapat bermain percussion (tambourine) smbil menyanyi!! yahuuuuu!! xD


kumpulan kami terdiri dari 8 jejaka bujang.. erkk?? oke memang bujang lg.. :3 ku perkenalkan, start dari barisan depan, hujung kanan adalah naimi.. jejaka yg rendah sikit dari aku.. dia baru form2.. dan dia seorang yg kacak!!


sebelah naimi ade akimm~ dia mempunya muke ala2 cina.. hemsem dan putih2 orang nye..


selepas itu tak lain ta bukan pejuang jambang taliban hamas hisbulaah hi fil alaaaaam kami!! Ahmad Nazreen~ ta perlula kot aku citer psl dia sbb sblom ni da citer?? xD


then penyanyi utama kami yg berhormat saudara Ariffin Said.. suara abg ipin, perghhhhhh!! kalo korang dengar, komfem terpegun korang seketika!! :D


next player is Akmal Said.. dia merupakan voice of harmony kami..


dan last ialah juara shuffle 2 tahun berturut2 kami yg tak tak bukan!! ACAPPP!! xD smlm dia kate na shuffle time nasyid.. cisss cakap na berapi je~ last2 shuffle dpt kereta aku smbil aku on off laampu kereta~ xD


ehh lupe lak.. pemain percussion pula adalah Ayin dan Iwan~ ;) ayin cam biasa main conga dan dia merupakan our voice of bass.. aku lak maen tambourine plus voice of hancur~ he he he~ xD


training punye training kt skola tu, last2 tgok jam da pukul 2am.. coool! xD then kitorang bergegas pulang ke uma ayin, n MAKAN time!! fuuuuh bab ni memang feveret aku!! makan nasi plus ayam smbal, tambah nasi 3 kali.. huiiihhhh~ lapa kot dari siang ta makan nasi.. xD pas makan je, smbung training dkt uma ayin~ tp nyanyi slow2 sbb da malam.. takuuut mengganggu jiran sebelah~ :3 dalam kol 4am kalu ta silap, baru la kami bersurai.. aku g anta amad taliban balik uma, then baru aku pulang ke rumah smbil ternyanyi sepotong lirik~


dingin nyaaa anginnnn, malam inii.......


erkk,, pstu aku lupe then malas na nyanyi.. hahaa!! xD


smpai je di uma, aku teruus online fb pstu g stalking!! he he he.. tade keje ea ekaw iwan?? :3 dan lepastu, aku pun g la hafal hafal hapal dan hafal lirik nasyid smpai la dengan ta sengeje nye aku lupe na tido.. jam time tu da kol 6 lebih.. kelang kabut aku mandi, solat subuh, gosok kemeja sponsor hitam putih stripes yg akhirnya komot balik dan terus merayu pada ayah ku utk menghantar ku ke uma ayin.. ari ni ayah kje setengah ari.. so ta dpt pinjam kereta dia.. T_T setibanya di uma ayin, budak2 laen sume masih lagi tiduuuuu~ aku pun dok la kt depan uma dia smbil menghafal2 lagu~


dlm 8:30am kami pun berangkat g skola agama.. smpai kt sane, lepak kt dlm bilik ape tah?? kitorang training dlm tu sementara tgu YB dengan VIP datang kol 10 lebih nnti.. aku lak smbil nyanyi, aku tertido.. terer x aku?? xD tido tido tidoooo, then terbangun sbb kepale terhantuk kt dinding.. ~_~'' dlm kol 10 lebih cmtu, kami pun dipanggil ke atas pentas utk perform!! siyez member2 sume agak gementar.. aku je yg tade rase pape.. haha!! xD mase start je abg ipin bersuara utk intro, sume para penonton terdiam dan terpegun dengan suara abg ipin.. cooool!! :D Alhamdulillah nasyid ni berjalan dengan lancar dari mula, saaaaampai la habesss~ (actcoly ade kesilapan sikit!! biarlah rahsia~) xD


pas nasyid, ape lg? melantak time arrrr! :D :D budak2 nasyid yg bawah umor ajak aku makan~ ayin, amad dengan abg ipin ta makan.. so ku makan 1 round je laaa~ :3 nasi dengan lauk daging.. daging ape tah?? aku makan je~ :D


pastu pastu.. da lepas makan tu.. abg ipin ajak kami yg dewasa2 ni makan kt luar~ owww yeaaahhh! aku on jee bab2 makan.. xD memula abg ipin anta budak2 remaja ni balik uma dulu.. then dia dtg balik kt skola agama amek kitorang..


sblom na berangkat bla dari tempat tu.. tibe2 je ade 3 orang budak kecik jalan kt depan aku n salah sorang dari mereka memanggil :


pak longgg~ pak longggg~


aku kepelikan sbb budak pmpuan tu pandang aku..


pak longg~ na nmbo tipon buley??


hoooo my guard!! aku ade kt zaman moden mane ni?? :O kecik2 lagi da pandai na flirt?? flirt aku lak tu?? abg2 laen lagi hemsem kuttt?? awwww~ knape ku yg menjadi pilihan hati mu ohhh budak kecik~ xD adakah ku ni comel sangat?? hi hiii~ ;p (perasan seketika~) ^_^


pastu kitorang pun g la makan kt Ani Soup Utara seperti yg dicadangkan oleh encik amad taliban.. kt sini aku tgok menu dia sume sup.. ehhh?? mane masakan yg goreng2?? (da name kedai pun Ani Sup Utara, msti la dia jual yg sup sup.. ngek tol) so na tak nak.. aku order la nasi ayam dan air cincau bandung~ nasi ayam dia rase biase je kutt? nasi dia banyak! na temuntah aku makan.. almaklumla, 2nd round~ seb bek la aku bejaya habeskan nasi tu.. air cincau bandung dia lak perghhhhh! terasa kemanisan susu sejat F&N dia!! sangat sangat manis sehingga ley membuatkan aku terkena kencingan manis.. xD papepun.. aku habeskan je~ :D tenks abg ipin sbb blanje!! ;D


oke oke na pendekkan citer..!! pas zuhur balik umaa.. then on kejap, stalking cm biase.. then g bantai tido smpai kol 6~ yessss!! akhirnye dapat gak tido!! XD (aku ta g kelas bimbingan hari ni.. msti anak2 murid aku rindukan aku..) T_T



the end...


.

Friday, July 23, 2010

diet yg sehat!!

.



artikel ni dikopi paste~ jadi bace la kalu anda nak~


Diet Rasulullah S.A.W


Ada sedikit ilmu yg ingin saya kongsi bersama
dengan kawan2 semua?

Rupa2nya tanpa kita sedo, dalam makanan yg kita
makan sehari2, kita tak boleh main balun aje?
sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis,
lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan
lain2 penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila
kawan2 telah mengetahui ilmu ini, tolonglah
ajarkan kepada yg lain2nya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga.
Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak
pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana
pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita
ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2 makan
pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet
Rasullullah ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit
perut ataupun keracunan makanan.


Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan DAGING + IKAN

Jangan makan IKAN + SUSU

Jangan makan AYAM + SUSU

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN
NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH
DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN
MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN
MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN
KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN
BERGANDA.


Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak
percaya... kawan2 cubalaa.................................
Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie....
Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan
makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama
susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.
Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana
dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala
dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan
ayam bercampur dengan ikan maka terjadi
tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh
merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah...


Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga
kesihatan spt membuat
amalan spt:-

Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang
kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk
yang meresap kedalam badan boleh
mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh
saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan
badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk
(bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah
jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita
bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit
selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari
sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para
saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari
perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui
beberapa milimeter ruang udara dalam saluran
darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan
bersujud maka darah akan mengalir keruang
berkenaan.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan
bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli
saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak
terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda
terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat
percerna makanan, tanpanya makanan tidak
hadam) Wassalam...

Sama2lah kita mengamalkannya.......

WallahuA'lam

Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa
menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah
Allah akan
menggandakan 10 kali kepadanya.




tenung2 kan dan..
bile lg na beramal? :D



.

Monday, July 19, 2010

kisah sepasang semut yg ta dapat ku lupakan

.










pada satu malam yg agak sepi.. tika ku sedang hanyut dilanda kesunyian.. tiba2 aku di ziarahi oleh sepasang semuut yg comel~ mereka jalan berdua-duaan tanpa menghiraukan aku yg besar gedabak ini.. almakmum laa.. tenga becinta smpai ta engat dunia kuuut dua eko tu?? mengikuuut calculation argorithm ku.. semut yg muntut besar itu adalah betina, dan yg muntut kecik itu adalah jantan.. knape aku ckp cmtu?? urmmmmm tah la.. aku maen ckp je.. ^_^ setelah beberape minit mereka dating, akhirnya mereka terpaksa berpisah.. tika mereka sedang bertaching2, aku pun merakam sebahagian dari perbualan mereka.. hebat tak aku? :D










semut jantan : dinda, kanda sangat bahagia bersama dinda malam ini..
semut betina : dinda juga saaangat gembira apabila bersama kanda..
semut jantan : tenks bebeh coz acompany me even u r bz.. :(
semut betina : i will do anything for u my hunny bunny~
semut jantan : dinda balik rumah nnti go straight dont belok2 taw~
semut betina : sob sob.. T_T (ksedihan kerana terpaksa berpisah)
semut jantan : gudnite honey~ jangan tinggal solat ya~
semut betina : gudnite bee~ pesan mu akan ku ingati sampai ku menutup mata~ ;)




lalu mereka melakukan aksi berpelukan dengan penuh passion sblom berpisah mengikut haluan masing2..







The End...







wat a sad story.. T_T
matching kut dengan lagu?
haha!! xD
oke ta mathcing lansung.. ~_~''
.

Wednesday, July 7, 2010

botak

.





kini telah masok hari ke 3..





new pain..





sakit tengkok plak..





my brain bertambah kusut sut sut~




terase seperti mawu botakkan kepala!! xD





ehhh??





mcm mane rupe iwan kalo botak ea??






jeng jeng!!












hahahaa!! xD





gmba selepas SPM..






time ni reunion dgn kawan2 darjah 6..






kpale botak lak sminggu sblom SPM..






ehh?? mcm kiut je?? (puji diri sndiri)





hak hak!! xD






anyway, i will finish all of it tonight!






tetibe lak aku rase aku lupe na "ekkk ekkk"






papehal kite bebaskan dlu hambe abdi yg ade dlm 'kurungan' ni..






^_^






.

Tuesday, July 6, 2010

Duuuuhhh...

.



kepala kusut




mata sakit




hidung berair




tulang belakang sengal2




ku telah memecahkan record persendirian..




duduk + baring hadap laptop seharian editing




eh eh, ni da masok dua hari :-|




its oke iwan! u can do it!




sikit je lagi na complete kje tu!




papepun kite makan dulu









harap maap akibat aksi yg rakus ini




ma mara cuz ku abeskan tuna utk brekfez esok
erk.. maap maakk!! :-S





.

Sunday, July 4, 2010

Imran Ajmain - Selamat Ulang Tahun... Sayang

.











.




erk.. mcm sedeeey je lagu ni?
tapi ku suka.. ^_^

anyway!
selamat ulang tahun awk... :)




Thursday, July 1, 2010